Trivselregler

 

Varför då?

För att vi har 67 lägenheter och för att människor är olika. Det finns några grundläggande saker som är viktiga att tänka på om alla ska trivas med att bo i huset. Det handlar inte om petighet eller om inskränkningar, utan om säkerhet, hänsyn och respekt. Den som inte sköter sig kan bli varnad och i förlängningen uteslutas. Då måste man sälja lägenheten och flytta ut.

Lugna nätter!

Nattetid är det viktigt att hålla nere ljudnivån så att de som vill sova i lugn och ro kan göra det. Spela inte hög musik och var inte högljudd på andra sätt efter kl 22. Och vänta till klockan 8 på morgonen innan du börjar borra i dina väggar. Tänk särskilt på ljudnivån inför veckodagar när många ska upp tidigt till jobbet. Väldigt tidiga höga ljud på helgerna kan också vara obehagligt.

Utöver dessa regler gäller sunt förnuft och omtanke om grannar. Därför får tyngre renovering (borra i vägg, slipa golv, etc.) eller annan väldigt störande verksamhet gärna upphöra i god tid före kl. 22

Får man ha fest?

Om man har fest kanske det låter lite mer efter kl 22. Det är tillåtet någon gång ibland, men du måste förvarna dina grannar med en lapp i trappuppgången, gärna i god tid. Tänk på att ändå hålla koll på ljudnivån om det blir sent, och på vad dina gäster gör i huset. Kom ihåg att en lapp i trappuppgången inte är en ursäkt för att ha ljudliga fester för jämnan.

Håll snyggt och tomt i trappen

Vi har visserligen städning i huset, men varken städarna eller dina grannar ska behöva plocka upp skräp efter dig. Städa om du skräpar ner och förvara inga saker i trappuppgången eftersom det försvårar städning (t ex dörrmattor) och kan blockera och vara farligt om huset måste utrymmas (t ex cyklar, hyllor, grovsopor). Det går bra att ställa en barnvagn om det finns plats, efter samråd med styrelsen.

Inget skräp i källaren

På grund av brandrisk får man inte ställa saker i källarkorridorerna. Detta är lagstadgat och vi måste därför forsla bort saker som ställs där, vilket kostar pengar. Utgifter för huset drabbar alla boende. Förvara dina grovsopor i ditt källarförråd eller i lägenheten om du inte kan forsla bort dem själv. Styrelsen hyr in en container två gånger om året, då man kan kasta dem.

Rökfritt

Rök inte i allmänna utrymmen. Dels för att alla inte trivs med lukten (som ibland t o m kan leta sig in genom brevinkasten) och dels för brandrisken. Tvättstugor, trapphus, källare och vinden är allmänna utrymmen.