Vid frågor angående underhåll i huset, t ex byte av glödlampor i trapphuset, trasiga rutor, klotter, dörrar som inte går igen etc, kontakta vår vaktmästare Felix, antingen skriftligen genom brevlådan i porten på Brobygatan 3 eller till felix.martensson@gmail.com. OBS! Vaktmästarens jobb innefattar inte saker inne i din lägenhet (förutom att lufta element!)
Vårt hus har en ”äkta” bredbandsuppkoppling som ger f.n. (lovat) 250 Mbit/s vid nedladdning och (lovat) 250 Mbit/s vid uppladdning. Kostnaden ingår i din månadsavgift till föreningen, men du måste teckna ett avtal med Ownit för att börja använda uppkopplingen.
Gå in på https://www.ownit.com/ eller ring 08-52 50 73 00.
OM Du väljer Ownnit’s router betalar Du (i nuläget) endast en startavgift 799:- kr, för en trådlös router.
Föreningen har en centralantenn för digital-TV vilket är gratis för föreningen. För att kunna se de fria digitala TV-kanaler behövs en digitalbox eller en nyare TV med inbyggd box. Vill du ha fler tv-kanaler kan du teckna avtal med t.ex. Ownit eller Viasat.
Beslut om ändrade regler vid andrahandsuthyrning av bostadsrätt.
Riksdagen beslutade om ändrade regler vid andrahandsuthyrning den 7 maj 2014.
De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 juli 2014.
Bostadsrättslagen kommer att i huvudsak ändras på följande sätt. Det kommer att vara något lättare att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand. ”Beaktansvärda skäl” ändras till ”skäl”.
Föreningen kommer i samband med medlemmars andrahandsuthyrning ha rätt att ta ut en administrativ avgift.
För att föreningen ska kunna ta ut en sådan avgift av sina medlemmar krävs en ändring av stadgar.
Checklista för andrahandsuthyrning
Styrelsen behöver följande information för att kunna bevilja en uthyrning. Kontrollera att samtliga punkter är uppfyllda innan du lämnar in din ansökan, så har den störst chans att beviljas.
· Orsak till varför att du hyr ut lägenheten
· Bevis på betald försäkring för hela perioden
· Påskrivet andrahandskontrakt (max sex månaders hyrestid)
· Referens från tidigare hyresvärd eller motsvarande
Vi föredrar elektroniska dokument skickade i mail. Men är inget krav.
Kontraktsmall
Du kan använda den mall för andrahandskontrakt som tagits fram av vår förvaltare SBC. Ladda ner och skriv ut. Andrahandskontrakt finns också att köpa i pappershandeln.
Några viktiga saker
Både för din egen skull och för föreningens så är det viktigt att en andrahandsuthyrning går rätt till. Tänk på följande punkter innan du hyr ut.
Ansök hos styrelsen
En uthyrning måste godkännas av styrelsen. Det är viktigt att vara ute i god tid med ansökan. Här kan Du ladda ner ett ansökningsformulär att skriva ut och fylla i.
Styrdokument andrahandsuthyrning.
Antagen av styrelsen 2020-05-25
Detta gäller för Bostadsrättsföreningen Aftonens andrahandsuthyrningar. Uthyrning ska ske under ordnade former, och måste godkännas av styrelsen. För uthyrning i andrahand gäller:
Lägenhetsinnehavare som önskar hyra ut i andrahand måste ha styrelsens godkännande per sex månader.
Lägenhetsinnehavare får som mest hyra ut i tre perioder, max antal 18 månader totalt.
Följande undantag möjliggör för längre uthyrning i andrahand:
Lägenhetsinnehavare som ägt och bott i sin lägenhet i tre år har rätt till ytterligare sex månader.
Ovan punkt gäller utan tak. Per tre år har lägenhetsinnehavare rätt att hyra ut 1/6 av tiden, förutsatt att denne ägt och bott i lägenheten denna period.
Följande anledningar möjliggör för undantag från ovanstående punkter:
Extraordinära situationer som avsevärt försvårar försäljning av lägenhet, t ex omfattande renovering i fastigheten.
Samtliga möjligheter till undantag förverkas vid olovlig uthyrning.
Uppfyll kraven
Giltiga skäl för att få hyra ut sin bostadsrätt i andra hand är att man ska prova på att bo med någon annan eller att man ska studera eller arbeta på annan ort. Lämna någon form av papper som styrker skälet till din ansökan.
Viktiga papper
Du måste kunna visa att din bostadsrätt är försäkrad, genom en kopia från ditt försäkringsbolag och försäkringen måste gälla under hela uthyrningsperioden.
Godkänd hyresgäst
Hyresgästen måste godkännas av styrelsen. I ansökan måste det finnas referenser på hyresgästen från tidigare hyresvärdar.
Ditt ansvar
Kom ihåg att du är ansvarig för hyresgästen och att den sköter sig enligt våra regler (som finns här på hemsidan).
Hyr inte ut utan tillstånd
Om styrelsen inte har godkänt en uthyrning kommer bostadsrättsinnehavaren att varnas vilket kan leda till att du tvingas sälja bostadsrätten.
Ta inte för hög hyra
Tänk på att sätta en rimlig hyresnivå. Om hyresgästen upplever att hyran har varit alltför hög har man rätt att få nivån prövad i hyresnämnden. Detta kan leda till att du blir återbetalningsskyldig om du har tagit för mycket betalt. Fråga hos hyresnämnden om du är osäker på vad som är en skälig hyresnivå.
Gästrummet finns på första våning på Hässleholmsgatan 6 och består av
ett rum med dubbelsäng samt liten toa med dusch.
Gästrummet kostar 250kr/natt och går att hyra max 4 nätter i rad.
Kostnaden läggs automatiskt på er avgift.
Att gästrummet är städat när din gäst lämnar, ligger på dig som medlem.
Om gästrummet inte är städat, debiteras du som medlem med 200 kr (läggs också automatiskt på din avgift).
Här hittar du bokning/mer info!
Tänk på miljön
Sortera dina sopor – varken utrymmet i sopkärlen eller miljön mår bra av att det sorteras fel.
Om du är osäker, läs på anslagen. Vi har separata sopkärl för:
· Ofärgat glas…töms måndagar…
· Färgat glas…töms måndagar…
· Kartong… töms måndagar…
· Metall… töms tisdagar…
· Hård- och mjuk plast… töms tisdagar…
· Matavfall… töms tisdagar och fredagar…
· Hushållsavfall… töms tisdagar och fredagar…
· Tidningar och papper… töms fredagar…
Ändringar kan förekomma
· Batterier… töms vid behov…
· Glödlampor… töms vid behov…
· Lågenergilampor (ej lysrör)… töms vid behov…
· Trädgårdsavfall… töms tisdagar varannan vecka, med start vecka 9…
Det som inte uppenbart passar i sopkärlen hör inte heller hemma där och innebär därför både en onödig miljöbelastning och en merkostnad för föreningen om det läggs i fel kärl. Se avsnittet om grovsopor och miljöfarligt avfall nedan.
Föremål som inte är förpackningar men som är tillverkade i samma material som vissa förpackningar får inte läggas i sorteringskärlen. Skrot av t.ex. metall eller plast hör hemma på en miljöstation, men småsaker som inte är miljöfarliga kan du lägga med hushållssoporna. En stekpanna i metallåtervinningen eller en plastleksak i plaståtervinningen är tyvärr inte en miljöinsats utan bara extra arbetsbelastning för dem som arbetar med sorteringen.
Tänk på att stora förpackningar av kartong skall plattas till innan de läggs i kärlet för kartong.
Matavfall
Matavfall sorteras i en papperspåse som sätts i en särskild hållare. Papperspåsar och hållare får du gratis, nya påsar och hållare hämtas i källaren under Göingeplan 10 A (port 2 från gården), precis nedanför trappan.
För att undvika fukt kan du lägga lite hushållspapper i botten av påsen. Nästan allt nedbrytbart material kan läggas i matåtervinningen (se påsen för mer information). Matåtervinningen är inte en kompost, utan ett vanligt sopkärl som töms två gånger i veckan. Avfallet blir sedan till biogas och biogödsel i en kommunal anläggning.
I vissa affärer finns biologiskt nedbrytbara varor som t ex plastpåsar eller blöjor, dessa kan inte brytas ner i biogasanläggningen och får därför inte läggas bland matavfallet. Annat som inte räknas som matavfall är kattsand, jord, aska, snus, cigarretter och tuggummi. Se också till att inga förpackningar följer med.
Läs mer om återvinning av matavfall på VA Syds hemsida.
Trädgårdsavfall
I detta (bruna) kärl kan Du lägga döda blommor (utan jord och/eller krukor), grenar, löv…
Grovsopor och miljöfarligt avfall
Grovsopor (stora saker, möbler, trä, cykelhjul, färgburkar och annat) får inte kastas bland vanliga sopor, utan måste antingen forslas bort av dig (sådant som ska miljösorteras) eller sparas och sedan kastas i container som vi hyr in vid behov (endast brännbart avfall).
Det är inte tillåtet att förvara grovsopor i allmänna utrymmen såsom trapphus eller källargångar (av brand-, trivsel- och framkomlighetsskäl). Förvara soporna i ditt källarförråd i väntan på bortforsling.
Avfall som ska miljösorteras lämnas enklast på Sysav Sjölunda i närheten av Spillepengen i norra Malmö.
Trapphusen och tvättstugorna städas en gång i veckan. Trots att huset städas varje vecka är det viktigt för allas trivsel och föreningens ekonomi att vi inte smutsar ner i onödan. Städbolaget ska upprätthålla ett rent hus, men det är inte meningen att de ska ta rätt på ditt skräp.
Vill du sälja?
Om du tänker sälja din bostadsrätt finns det några olika saker du måste tänka på, och det är viktigt att allt blir rätt. Normalt sett tar mäklaren hand om alla viktiga detaljer, om du anlitar en sådan.
Överlåtelseavgift
Köparen kommer att debiteras en inträdesavgift i föreningen (f.n. omkring 1000 kronor). Denna kommer att läggas på första månadsavgiften. Det kostar ingenting att lämna föreningen.
Köparen ska bli godkänd
Den som köper bostadsrätten av dig måste bli godkänd som medlem i föreningen innan den kan flytta in. Detta görs av styrelsen. Eftersom styrelsen har möte endast en gång i månaden är det viktigt att vara ute i god tid. Styrelsen behöver göra en kreditupplysning på köparen för att kunna ta ställning till medlemskap.
Köpet hävs om medlemmen inte blir godkänd, därför är det av intresse för dig att hitta en passande köpare.
Tillsyn av lägenheten
Säljaren och köparen ska göra en inspektion av lägenheten tillsammans med en styrelseledamot innan inflyttning kan ske. Då kontrolleras t ex att fönster och avlopp är i gott skick. Normalt tar styrelsen kontakt angående detta genom mäklaren.
Information till mäklare
Din mäklare och andra intresserade kan hitta årsredovisningar och annan viktig och intressant information här på hemsidan. Hänvisa alltid hit, styrelsen lämnar endast ut standardmaterial till mäklare på detta sätt.
Om du tänker bygga om din lägenhet måste detta godkännas av styrelsen. Alla väggar får inte ändras. Om du ska göra ändringar i köket, tänk på att du inte får installera en fläkt som är kopplad till utsuget över spisen utan endast en kolfilter fläkt. Självdragssystemet klarar inte en direktkopplad fläkt – matos kan sprida sig till andra lägenheter.
På förekommen anledning ber vi Er härmed att beakta följande i stadgarna :
42 § Tillbyggnad
Anordningar såsom markiser, balkong inglasning, belysningsarmaturer, solskydd, parabolantenner etc. får endast monteras på husets utsida efter styrelsens skriftliga godkännande !!!
Bostadsrättshavaren svarar för skötsel och underhåll av sådana anordningar.
Om det behövs för husets underhåll eller för att fullgöra myndighetsbeslut , är bostadsrättshavaren skyldig att, efter uppmaning från styrelsen, demontera anordningar.
43 § Ombyggnad
Bostadsrättshavaren får företa förändringar i lägenheten.
Följande åtgärder får dock inte företas utan styrelsens tillstånd:
1. Ingrepp i bärande konstruktion.
2. Ändring av befintlig ledning för avlopp, värme, gas eller vatten, eller
3. Annan väsentlig förändring av lägenheten.
Styrelsen får endast vägra tillstånd om åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen eller annan medlem. Bostadsrättshavaren svarar för att erforderliga myndighetstillstånd erhålls.
Förändringar ska alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt.
Föreningen har ett fullserviceavtal med Nomor via vårt försäkringsbolag för bekämpning av skadedjur och ohyra. Därför kan du utan kostnad få hjälp om du råkar ut för skadedjur i lägenheten. Om du behöver hjälp, kontaktar du själv Nomor och bokar tid.
Observera: Avtalet gäller bl a sanering mot skadeinsekter, råttor och möss samt mot övriga insekter som vållar sanitär olägenhet, dock ej djur som stör på t ex balkongen. Nomors åtaganden inkluderar inte upptagning av väggar, golv och tak eller deras ytskikt samt inte heller andra ingrepp av byggnadsteknisk art. Innan du bokar sanering måste du förvissa dig om att just den sanering du beställer ingår kostnadsfritt i vårt avtal. Om den inte gör det kan du inte utnyttja tjänsten utan får själv bekosta saneringen.
Telefon Nomor: 0771-122 300.
Uppge följande information:
· Försäkringsbolag: Trygg Hansa.
· Försäkringsnummer: 25-0617933-05.
Du har två lägenhetsnummer.
Först och främst har du ett internt, tvåsiffrigt lägenhetsnummer. Detta används för bokning av tvättid, på dina vinds- och källarförråd samt i kommunikation med styrelsen. Det tvåsiffriga numret är även brukligt att använda på kontraktet vid överlåtelser. Det tvåsiffriga numret är unikt för hela fastigheten.
Det andra lägenhetsnumret är fyrsiffrigt. Det har endast med folkbokföringen att göra och bygger på Lantmäteriets standardiserade system. Det fyrsiffriga numret måste alltid kombineras med din gatuadress eftersom samma nummer även kan finnas i andra trapphus. Om du som köpare av en lägenhet behöver numret innan du flyttar in kan du fråga mäklaren eller säljaren.
Bägge nummer finns anslagna i övre hörnet på din lägenhetsdörr (en svart platta för det tvåsiffriga numret och en grön märkning för det fyrsiffriga).
Någon gång under vår/försommar håller föreningen årsmöte. Kallelse sker senast två veckor i förväg. Då har du chans som medlem i föreningen att påverka. Det är viktigt för demokratin i föreningen och för att ha ett bra beslutsunderlag att så många som möjligt deltar. Du kanske rentav är intresserad av att sitta i föreningens styrelse, som väljs på årsmötet? Meddela oss isåfall , helst skriftligen och gärna i mail , i god tid innan årsmötet.
Förutom bokslut och annan formalia som kanske kan te sig lite trist, så beslutar också årsmötet om förslag som inkommit från medlemmarna och om större förändringar och underhåll i fastigheten.
Cykelparkering under tak
Cyklar ska parkeras under eller intill cykeltaken på gården.
Barnvagnar
Föreningen har inget barnvagnsförråd. Kontakta styrelsen för en diskussion om lämpliga placeringar.
Bilparkering
Föreningen har inget garage eller andra parkeringsplatser till sitt förfogande.
Boende i huset har möjlighet att hos Parkering Malmö ansöka om sk. Boendeparkering till 15 kr. per dygn.
För övrigt kostar det annars 10 kr. per timme , måndag-fredag kl. 9-18
Faktura-adress
(Främst för leverantörer och inhyrda hantverkare)
Brf.Aftonen (5468)
SBC
Box 5
851 02 Sundsvall
Organisationsnummer
Brf Aftonens organisationsnummer är 746000-4513.
Fastighetsbeteckning
Vår fastighetsbeteckning är Aftonen 7.
Välja tvättstuga
Du får använda vilken av husets två tvättstugor du vill.
Boka tvättpass
Boka i tidtavlan med ditt tvättblock (med ditt lägenhetsnummer på – ett per lägenhet). Om du inte har något, kontakta styrelsen. Boka inte med lappar eller annat eftersom de kan trilla ner. Tvättblocket kan du också använda i dörren under tiden du tvättar för att spärra låset.
Om du tänker bli sen
Om du inte kommer att ta ditt bokade tvättpass i anspråk från start anger du annan starttid i almanackan som hänger vid bokningstavlan. Skriv lägenhetsnummer och tidpunkt på rätt datum, t ex ”lgh 71, start 20.00”. Tänker du ta ditt pass i anspråk senast en timme efter start behöver du inte skriva något i almanackan.
Får jag ta någon annans tvättpass?
Om ett tvättpass inte tagits i anspråk får det tas över av annan boende efter kontroll mot almanackan. Detta gäller alla tvättpass på dygnet. Innan du tar över ett tvättpass, kontrollera almanackan som hänger vid bokningstavlan. Om den som bokat tvättpasset har angett där att denna kommer sent, får passet tas över så att du är klar till den angivna tiden. Om inget är angivet i almanackan får tvättpasset tas över tidigast en timme efter dess början. Det är dock inte tillåtet att tvätta på pass som bokats av städbolaget. De behöver inte komma i tid till sina tvättpass, och de behöver heller inte anteckna i almanackan.
Ingen ström på natten
Det går inte att tvätta eller torka tvätt efter tvättpassens slut. Huvudströmmen till tvättstugorna styrs av ett tidsrelä och bryts automatiskt. Se därför till att dina program hinner avslutas i tid. Eftersom belysningen är kopplad på huvudströmmen blir det också mörkt i tvättstugan efter tvättpassens slut.
Torka i torktumlare och torkskåp
Vi har moderna torktumlare och torkskåp i tvättstugorna. Det gamla torkrummet på Brobygatan går att använda om du vill låta tvätten hänga fritt och torka, men det finns ingen fläkt inkopplad. Det gamla torkrummet på Hässleholmsgatan är avstängt och används till förvaring.
Håll ordning i tvättstugan
Städa efter dig och lämna tvättstugan så det är trevligt för nästa person att komma dit. Tänk bland annat på att torka av bord, tömma maskiner och luddfilter i torktumlaren, och sopa om det behövs. Källsortera förpackningar på gården, släng dem inte i papperskorgen i tvättstugan!
Var rädd om maskinerna
Tänk på att även fast våra maskiner är gjorda för att tåla konstant användning dagtid så utsätts de för hårt tryck. Därför är det viktigt att vi är snälla mot dem och behandlar dem väl. Om det skulle uppstå problem med maskinerna, kontakta styrelsen eller fastighetsskötaren.